Saturday, September 26, 2015

NE POKUŠAVATI PREVISE

Mnogi sportaši su mi rekli o igrama u kojima nisu dobro igrali, i onda kasnije shvatili da su previše zauzeti pokušavajući napravit nesto sto nikad nisu uradili tj. forsiraju, nego bi im bilo bolje da njihova igra sama dodje k njima, nadje svoj ritam. Sljedeće priče nude dobre primjere kako se to može uzrokovati da postanemo i fizički i psihički zbunjeni, i negativne posljedice koje se pojave kao rezultat.

                                      
U RANIM 1960, Bud Winter, San Jose State University atletski trener, otkrio je jedan od problema koji je zadržavao njegove sportaše od postizanja potpune koncentracije.Winterovi sprinteri dodju na stazu i, naizgled bez namjere, istrce blizu rekordnog vremena na treningu. Često, su oni zaprepasteni sa svojim izvedbamai obecaju d ace sljedeci put oborit svjetski record.

Više puta, na njihovo veliko razočaranje, on ice istrcat sporije drugi put. Oni će pokusavat previse, natezat se i radit protiv sebe. Winter je tražio da se razriješi problem tražeći ove sprintere da istrce na 80-90% od svog maksimumao.Ova jednostavna promjena je napravila proces od natezanja i pokusavanja.

Kada se suocite sa ovim tipom koncentracije i lijecenja, ne ‘radite”. Umjesto toga, ti si potpuno koncentriran u tom momentu uzbudjenja - ti si tako u tom trenutku – da jednostavno dopustas stvarima da se same dogode... i u sportu kao što su košarka bolje reagirate na stvari kada se dogadjaju u tom trenutku! (Vidi zadnji odlomak ovog članka!)

Vaša pažnja je usmjerena na vanjske stvari koje se događaju oko vas gotovo do kompletnog isključenja bilo kakvog unutarnjeg analitičkog razmišljanja.Vi reagirate tako automatski da ne trebate svjesno usmjeriti svoje tijelo.... Vi jednostavno dopustate tijelu da radio ono sto je treniralo.



BASEBALL HALL OF FAME bacač Sandy Koufax je jedan od najboljih koji su stajali na podlozi za bejzbol. No, u njegovoj prvoj godini sva bacanja nisu bila spektakularna, uz manje-nego-impresivnih 36-38 rekord kroz prvih šest godina svoje karijere. Na proljetnoj trening utakmici protiv Twins 1961, Koufax je bacio fastball s malo truda, izbacujuci igraca po igraca iz punih baza bez pogreske. Hvatac( i njegove cimer u hotelu kad idu u goste) je rekao: sandy zasto ne ohladis malo sa fastball( brzim loptama) samo je lagano baci i otrci do ciljne ploce. Na kraju utakmice Sherry je rekao Koufaxu: “ neznam jesi li primjetio ali si sada bacio jace kada nisi pokusava nego onda kada si pokusa. Neki promatraci su Koufaxu zacrtali izvrstan uspjeh toga dana



DAVE JE BIO BROJ JEDAN RANGIRANI TENISKI prvak u svojoj dobnoj skupini u sjevernoj Kaliforniji. Pobjedivao je godinama, ali jednog dana je došao do mene zabrinut da mu je igra ozbiljno pala. Mozda je previše star? Prespor? Što se dogodilo njegovu servisu?

Umjesto pretpostavljajuci da je nesto bilo pogresno s njegovom igrom, JA sam ga pitao jeli mozda pretrpio bilo kakve velike promjene načina života u protekle dvije godine. Ispalo je da je se nedavno dosta toga znatno promijenila, ponovno je se ozenio i preselio u drugu kuću, i on je jako puno provodio vremena sa svojim jednogodisnjim sinom. Mnoge odgovornosti su zahtijevale njegovo vrijeme i pažnju. Predložio sam mu trideset minuta promisljanja dnevno, razmišljajući o svom prioritetu u životu, ono što je važno za njega, i kako bi radije rasporedio svoje vrijeme svaki dan.

Nakon tjedan dana takve refleksije, Dave se vratio sa snažnim uvidom. Shvatio je da mu tenis nije više bio presudan. On se nije vise zelio brinuti o njegovoj poziciji na ljestvici. Njegov rad i nova supruga i dijete su mu dali radost sto je daleko premašilo njegov teniski rang. Shvativši da je njegov fokus je promjenut, on je prestao da spusta samog sebe na zemlju svojim losim nastupima. Paradoksno, bez pritiska, on je igrao bolje tenis. Najviše od svega, refleksija ga je naučila da je izvedba rezultat njegova prioriteta, a ne njegove sposobnosti.

- Iz "Razmišljanja Body, Mind Dancing" po Chungliang Al Huang i Jerry Lynch


POST SCRIPT ...

Nakon čitanja ovih gornjih opisa, jedan košarkaš koji igra u Španjolskoj napisao govoreci: "Ja sam primjetio da ako sam pretjerano koncentriran na igru obično imam lošu igru - ali ako se opustim - dobre stvari ce se dogoditi . Jednom mi se to dogodilo neznam gdje mi je um bio, igrao sam tako lose das am zavrsio sa samo dva kosa! Kad sam opušten i ne pokušavam tako teško - i samog sebe podsjetim da sam ja dobar igrac - dobre stvari se obično dogode.

Još jedan igrač je napisao govoreci: "Ovaj članak je stvarno pravi. Imam tu tendenciju zamaranja i prerazmišljanja o košarci. Ono počinje polako sa extra treninzima, pa extra svime hahaha ... Sljedeća stvar koju znam da sam psihički i fizički iscrpljen i ne uživam igrati. Sada kada ovo bolje pogledam i shvatim pomogne mojoj igri.

Što se tiče igrača koji izracunavaju svoje prioritete (ravnoteža između sporta i obitelji), što je dovelo do poboljšanja igre, slažem se kada ostavljam na umu da uzivanje u zivotu i moji prijatelji i obitelj su moji prioriteti, pomogne mi puno!



© 2015 by Dr. Mitchell Smith, Sertifikovani Konsultant Sportske Psihologije