Thursday, July 19, 2018

KORISTITI VIZUALIZACIJU ZA SPORTSKI USPEH

Jačanje veze između uma i tela za vrhunsku završnicu
      
Igrač na poziciji centra koji je igrao u Evropi dve sezone, a jedne sezone proglašen za Najboljeg Odbrambenog Igrača u svojoj ligi, mi je prošle godine pisao i postavio sledeća pitanja:

"Želeo bi da koristim vizualizaciju u mojoj mentalnoj pripremi. Već sam probao ranije, ali bi želeo da napredujem i postanem konstantniji. Da li vizualizujem sebe kako vežbam šut ili zamišljam realne situacije na utakmicama? Koliko često bi trebalo da vizualizujem? Koliko dugo?"

Odgovor:

Prvo-seti se cilja vizualizacije, a to je da U SVOM UMU proizvedeš i iskusiš (doživiš) određene situacije koje si imao ili bi želeo da imaš i doživiš U SVOM TELU.


To je nešto što mi svi radimo prirodno iz navike (na primer kada se setimo nekog pređašnjeg doživljaja i možemo da   taj događaj opet doživimo u svom umu) ali za sportistu ovo može biti od posebne koristi, kada vizualizaciju koristi kao strategiju da popravi egzekuciju (završnicu) ili bilo koji drugi deo svoje igre. Istraživanje je pokazalo kako je moguće iskusiti identičnu stvar u našem umu koja se dešava u našem telu za vreme aktivnosti. Na primer kada profesionalni skijaš, takmičar u spustu, koristi vizualizaciju da zamisli svoj spust, on aktivira mišiće u identičnoj sekvenci kao i kada se stvarno takmiči. Korišćenje vizualizacije jača neuro-mišićne veze koje aktiviramo kada prenosimo našu nameru (šut iz priključenja na primer) u akciju.

Tako je glavna korist od korišćenja vizualizacije poboljšanje i jačanje fizičkog umeća, kroz ponavljano vežbanje i jačanje veza između uma i tela (mind-body connections).
Takvi primeri mogu biti: potez u nekoj od prošlih utakmica, bilo koje iskustvo koje bi želeli da imamo, od šutiranja slobodnih bacanja, pa do odigravanja određenog poteza na post poziciji (ili bilo kojoj drugoj poziciji) odlučno i agresivno.

Jedno pitanje koje bi trebalo postaviti samom sebi je: šta je to što želim poboljšati?

Na primer: igrač koji svakog dana ponavlja određenu vežbu da bi poboljšao neki deo svoje igre, mogao bi da vizualizuje kako radi istu stvar samo u svom umu. Dok to radi treba da obraća pažnju na detalje i šta se dešava dok vežbu ponavlja samo u svom umu.

Da li oseća da sve ide kako treba ili postoji nepotrebna zadrška? Da li oseća da završava kako treba ili se ipak malo muči da to ostvari? Kada ovu vežbu ponovi nekoliko puta-dobiće dobru ideju šta bi trebalo uraditi bolje ili drugačije da bi taj potez doveo do perfekcije.

Sledeći korak nazivamo USAVRŠAVANJE-to je ponavljanje vežbe u umu sa pravilnim pokretima, dobrim tajmingom i osećajem u telu. Istraživanje je pokazalo da sportisti koji koriste vizualizaciju na ovaj način praćenu pravim vežbanjem, u sali i na terenu, postižu bolje rezultate nego sportisti koji rade samo u sali i na terenu bez vizualizacije.

Na primer: oni koji su vežbali šut sa slobodnog bacanja, a u isto vreme u vizualizaciji zamišljali sebe kako uspešno izvode i poentiraju sa linije slobodnog bacanja su uspevali da poboljšaju procenat šuta sa slobodnog bacanja znatno više nego oni koji su provodili jednako vreme trenirajući ali bez vizualizacije.

Vizualizacija je takodje dobra tehnika i u pripremi za utakmicu. Jedna vrlo efektivna stvar koju treba uraditi dan pre utakmice ili jutro na dan utakmice je da se zamisle odredjene situacije, koje će se možda desiti na utakmici, i u njima da vidimo (zamislimo) sebe kako uspešno poentiramo, ostvarujemo skok, asistenciju, ili uspešno ispunjavamo odbrambeni zadatak u svakoj od situacija.

Bejzbol legenda, član Kuće Slavnih, Henk Eron (Hank Aaron) je na dan utakmice rano ujutru odlazio na stadion, i dok su njegovi saigrači igrali karte, on bi to vreme koristio za vizualizaciju, tj zamišljao bi ko će biti bacač tog dana i svako moguće bacanje koje se može desiti...Takodje način na koji bi on odgovorio na svako od mogućih bacanja. Radeći ovo, kao deo pripreme za utakmicu, mu je dalo povećano samopouzdanje i odlučnost kada je na njega došao red da udara.

Igrač može koristiti tehniku vizualizacije u sagledavanju GREŠAKA koje je napravio na pređašnjim utakmicama. Saznavši gde je pogrešio, a onda "premotavajući traku" u svom umu na momenat pre same greške, a onda zamišljajući kako je uradio isti potez samo pravilno i sa boljim ishodom. Ponavljajući ovo nekoliko puta može stvarno pomoći da se NAUČI IZ GREŠAKA, ili promašenih šuteva, neostvarenih skokova, ili loših odbrambenih poteza sve u cilju ISPRAVLJANJA i POBOLJŠANJA nivoa igre.

Vizualizacija se takođe može koristiti da se zamisle određene situacije u kojima igrač ima potrebu da radi na donošenju boljih odluka sa loptom, zamišljajući sebe sa loptom kako pravi JAK POTEZ sa OSEĆAJEM SAMOPOUZDANJA.

Vrednost vizualizacije se može videti u činjenici da preko 90% Olimpijskih sportista govori da se koriste vizualizacijom u njihovom pohodu na Olimpijsku medalju.
Košarkaši koji rutinski i konstantno koriste vizualizaciju izveštavaju o poboljšanju stvari kao što su: jaka završnica ka košu, osećaj samopouzdanja i sigurnosti da će prevariti odbrambenog igrača, kao i brzo pronalaženje pravog ritma kada su na terenu.

© 2018 by Dr. Mitchell Smith, Sertifikovani Konsultant Sportske Psihologije

Tuesday, April 10, 2018

IMAJUCI PERSPECTIVE U SPORTU I ZIVOTU



Retki medju nama zive zivote bez teskoca, izazova i razocaranja. Sportisti takodje, samo retki se takmice bez teskoca, izazova i razocaranja. Pre dve hiljade godina, filozof i ljubitelj sporta po imenu Philo iz Aleksandrije u Egiptu, napisao je sledece reci:

“Retko se desava da bog dozvoli coveku da trci trku zivota od pocetka do kraja bez saplitanja i padanja, i da izbegne greske jureci pored njih sa iznenadnom i nasilnom eksplozijom brzine. 
Znak sampiona je njihova sposobnost da se suoce sa tim izazovima i razocaranjima tako da mogu da se oporave od njih i nastave u duhu energicnog entuzijazma i takmicarskog pristupa. 

Sledeci navod nudi uvid u tu mudrost/vestinu.

U prostorijama kralja Solomona je sluzio oficir Josip, koji je odradjivao svaki zadatak koji je njegov gazda postavio pred njega. Cesto se hvalio drugima: 'ne postoji ni jedan zadatak koji kralj trazi, da ja ne mogu da ispunim'

Kada je to kralj cuo, hteo je da testira Josipa. Rekao mu je da nadje stvar koje ne postoji.

Dok su ulazili u kraljevske odaje, kralj Solomon mu je rekao: 'postoji prsten koji hocu vec duze vreme. To je specialan prsten koji moze tuznu osobu uciniti srecnom, a isto tako I srecnu osobu tuznom. Ja hocu da ti nadjes taj prsten I da mi ga doneses u narednih 6 meseci'.

Josip je odma prihvatio zadatak. Prvo je otisao da prodavaca, ubedjen da su oni u njihovim putovanjima kroz pustinju nasli taj prsten. Ali niko od njih nije znao nista o takvom blagu. Onda je otisao kod moreplovaca, nadajuci se da su oni nasli fantasticni prsen na nekom od njihovih putovanja morem. Ali ni jedan nije mogao da mu pomogne.

Zato je Josip odlucio da krene u potragu za prstenom sam. Putovao je od drzave do drzave, od prodavnice do prodavnice, ali nije mogao da nadje prsten. U isto vreme je znao I da se kralj uzda u njega da ispuni ovaj zadatak.

Mesec za mesecom, Josipova potraga nije bila uspesna, posle jos jedne drzave, jos jedne prodavnice I jos jedne zlatare. Onda je upoznao mladica I pitao ga kao I mnoge pre njega, da li zna nesto o prstenu. Naravno mladic nije znao nista. Duboko razocaran vestima, I znajuci da se 6 meseci blizi, krenuo je ka izlazu prodavnice. Mladicev deda je cuo razgovor, izasao je za njim I rekao: 'Ja znam za prsten koji zaista ima moc da usreci nesrecne I da unesreci srecne. Sacekaj ovde I napravicu ga za tebe.'

I dok je Josip nestrpljivo cekao, starac je otisao u zadnju sobu njegove prodavnice, uzeo obican zlatni prsten I zapisao nesto u unutrasnjosti prstena. Onda ga je dao Josipu.

Josip je gledao prsten, nasmejao se I rekao: 'da to je sigurno prsten koji trazim'

Posto se vratio u Jerusalim, Josip je otisao kod kralja Solomona. Kada ga je kralj pitao da li je izvrsio zadatak uspesno, bio je iznenadjen kada mu je Josip rekao da je zaista nasao prsten.

On je dao prsten kralju. Dok ga je kralj pregledao, napravio je cudnu facu saznavsi da su njegovi najveci uspesi I njegovi najveci porazi ustvari kratkotrajna pojava.

'Da', rekao je Solomon, 'ovo je zaista prsten koji moze da usreci nesrecne I da unesreci srecne' Na prstenu su bile zapisane reci: I OVO CE PROCI.

Kralj je stavio prsten na ruku, I nosio ga stalno posle tog dana. I svaki put kada se osecao utuceno I tuzno pogledao je prsten, I njegovo raspolozenje bi se odma promenilo na bolje.






© 2018 by Dr. Mitchell Smith, Sertifikovani Konsultant Sportske Psihologije