Friday, May 22, 2015

ODRZAVANJE TAKMICARSKOG FOKUSA, Deo 2

Kontrolisanje smetnja

Danijel, senior na svom koledzu i kapiten, kontaktirao me je zato sto je osetio da mu se samopouzdanje menj tokom igre. Kao i sa mnogim igracima sa kojima radim, Danijel je rekao da kad god pogreši u igri, dozvoli da to utice na njegovo samopouzdanje (sto naravno utice na to da ce uskoro napraviti jos jednu). Brinuo je da ce svaki put kad napravi gresku tokom takmicenja to uticati na njega kao vodju tima i plasio se da ce izgubiti poverenje mladih igraca.

Drugi problem koji je Danijel imao ticao se njegovog trenera, koji je sa aut linije viikanjem davao instrukcije tokom utakmice. Obaracajuci paznju na trenerove komentare prouzrokovalo je da previse misli o prosloj situaciji, umesto da ostane koncentrisan na tok igre, najkraca pauza ili oklevanje u odluci moze da znaci razliku izmedju odlicno izvedenog poteza ili greske u igri.

Na sve ovo, trener protivnicke ekipe koji je gledao snimke Danijelovog tima kako igraju, je vikao svojim igracima kako ce Danijel najverovatnije da napadne, da bi znali kako da ga zaustave.Danijel je i ovo prijavio kao jednu od stavri koja utice na smanjenje njegovog samopouzdanja, zato sto je morao da se fokusira na promenu svoje taktike.

Konacno, Danijel je pomenuo i prisustvo profesionalnih skauta na tribinama.Posto je na izlaznoj godini fakulteta i zelja mu je da posle diplomiranja nastavi da profesionalno igra, za Danijela je bilo bitno da odigra dobro i impresionira skaute, i obratno, da svaki put kad pogresi to moze uticati na njihovo misljenje o njemu.

Bez sumnje, svakog sportistu kojeg gledaju skauti, zele da igraju najbolje sto mogu.Paradoks je da se upravo ta zelja pretvara u neku vrstu pritiska koja stoji na putu da igrac odigra svoje najbolje.

Pre nekoliko godina Golden State Warriors izabrali su  talentovanog igrač sa solidnom Evropskom karijerom do tog trenutka. Jedne noci u njegovoj prvoj sezoni, on je sutnuo 0 od 10 protiv Orlanda. Posle sam ga pitao o tome. ''Samo sam mislio o tome kako da pokazem treneru da sam zasluzio da budem na terenu'' rekao je. Pritisak koji je osecao zbog zabrinutosti se jasno isprecio na njegovom putu da odigra najbolje sto ume, tako sto je promasio suteve koje je obicno pogadjao.

Povrh svega, Danijel se oporvaljao od porslogodisnje povrede, tako da nije bio u top formi. Dodajuci ovo svojim frustracijama, to je jos vise unistavalo njegovo samopouzdanje.

STA SVE GORE POMENUTO OD FAKTORA IMA ZAJEDNICKO, je to da su sve to ometanja koja nece pomoci Danijelu da odigra najbolje sto ume i da njegov talenat zasija.

STVAR KOJA CE NAVISE POMOCI DANIJELU JE DA SE FOKUSIRA DA IGRA KAKO UME. Osmatrajuci konstatno, gde su lopta, siagraci, protivnicki igraci itd. I bude dovoljno opusten fizicki i psihicki da bi doneo najbolju mogucu odluku sa loptom ili bez nje.



SVE STO GA ODVLACI OD POSVECIVANJA PUNE PAZNJE OVIM FAKTORIMA POSTAJE OMETANJE

Cilj je ostati fokusiran na zadatak-to znaci imati strategiju za vracanje na kolosek kad ostali faktori postanu smetnje

Sto se tice komentara njegovog trenera i trenera protivnickog tima koji su vikali sa aut linija, za Danijela je bilo bitno ad nadje nacin da da to sto manje utice na njega. Naravno, komentari njegovog trenera bi mogli biti i korisni za timsku taktiku. Trebao mu je nacin da cuje te komentare koji mu pomazu, dok u isto vreme nije smeo da dozvoli ovim drugim da mu odvuku paznju i uticu na njegov ritam i na njegovo samopouzdanje.

Proveo sam Danijela kroz niz vezbi koji ce mu omoguciti da sledeci put kad se nadje u slicnoj situaciji da mu ne odvuce paznju kao sto se ranije desavalo. Isto treba da primenjuje i na komentare suprotnickog trenera. I prisustvo skauta na tribinama moze da ometa Danijela.

Da bi igrao najbolje Danijel mora da bude fokusiran na to sta se desava na terenu, a ne sta moze da pomisli neko na tribinama. Paradoksalno, da bi imao najbolje sanse da impresionira skaute mora naci nacin da ne misli na njih tokom utakmice.

Kako smo Danijel i ja radili zajedno postajao je sve svesniji koncentracije tokom utakmice, postajao je sve bolji u fokusiranju na cilj i brzog povratka fokusa u slucaju da mu nesto odvuce paznju.

Pitanje statusa Danijela kao kapitena i lidera tima predstavilo je sličnu situaciju. Njegova odlucnost da bude odlican vodja je za divljenje. Kao i vecina nas, Danijel je zabrinut kako ce greske koje napravi uticati i izgledati u ocimanjegovih mladjih saigraca-i ovo je dodato na pritisak koji je osecao.

Pitao sam ga sta kaze mladim igracima kad pogrese. ''Kazem im da dignem glavu i da ne dozvole da ih to poremeti'' kaze on. Zato sam ja njemu rekao ''Zanimljivo je kako te stvari kazemo drugima, a ne verujemo kad ih kazemo sami sebi'' slozio se.

Onda sam mu rekao: ''Kladim se da ako zamislis odredjenog profesionalnog igraca kome se divis, da ti kaze da zaboravis na gresku i nastavis da igras da bi to bilo uverljivije za tebe''. Danijel je misli o da je odlicna ideja da sebe ubedljivo podseti da svi gresimo-niko nije savrsen-i da je cilj da brzo zaboravi gresku i ostane fokusiran na svoja osecanja i samopouzdanje.

Bivsa Britanska fudbalska zvezda John Salako primetio je ''kad ste samouvereni, ne plasite se da napravite gresku''. Mentalno najjaci sportisti prihvataju cinjenicu da su greske sastavni deo igre, i ne smeta im ako se nesto lose desi''. U stvari svaki sportista sa kojim sam radio moze da se priseti situacije ili stanje uma kad nije bio uzdrman niti mu je smetalo sto je napravio jednu ili vise gresaka, a uspeo je da ostane fokusiran i samouveren.

Razmisljajuci o ovome, Danijel je uspeo da razvije sposobnost da ostane fokusiran... napravivsi od sebe jaceg igraca i efikasnjeg vodju tima. Nas zajednicki rad mu je pomogao da bude opusteniji u pogledu dolazaka skauta na njegove utakmice... koja se isplatila kad je dobio ponudu da nastavi profesionalno da igra posle fakulteta.


© 2015 by Dr. Mitchell Smith, Certified Sport Psychology Consultant. All Rights Reserved.



No comments:

Post a Comment